Vad är F/A-18 Korea?    

 

Det rätta spelet för dig som drömde om att bli pilot men aldrig blev det. Här har du chansen att uppleva hur det är att flyga ett modernt stridsplan, utan att samtidigt riskera livet. Och utan att bli flygsjuk eller bli 2 cm kortare av g-krafterna.

F/A-18 Korea (i fortsättningen ofta kallad Korea) är en kombinerad flyg- och krigsspelsimulator. Den finns för både Mac och PC. Tillsammans med föregångaren F/A-18 Hornet 3.0 är Korea både en avancerad flygsimulator med mycket realistisk flygkänsla, samt ger möjligheten att flyga "riktiga" stridsuppdrag.

F/A-18 Hornet 3.0 var den första Hornetsimulatorn från Graphics Simulations. Där kan man träningsflyga runt Hawai och sedan flyga uppdrag i Gulfkrigsmiljö. F/A-18 Korea är uppföljaren, med ännu bättre grafik, och stöder dessutom 3Dfx Voodoografik. Denna grafik ger en enorm verklighetskänsla. Speciellt vid nattflygning är det nästan kusligt realistiskt. Miljön är ett tänkt framtida nytt koreakrig (bilden till vänster är från F/A-18 Hornet 3.0).

Det plan man flyger är F/A-18 Hornet, ett kombinerat jakt- och markattackflygplan som används av bl a US Navy, US Air Force och finska flygvapnet. Planet är specialbyggt för landning på hangarfartyg. I båda simulatorerna (Hornet 3.0 och Korea) förekommer start och landning i samband med både vanliga flygfält och hangarfartyg. Både dag- och mörkerflygning finns med och i vissa uppdrag finns det varierande grader av dis och dimma. En avancerad on-lineflygskola finns med, där man får realistisk undervisning i start, landning, navigation etc och sedan direkt kan träna detta.

Flygegenskaperna är mycket realistiska, speciellt om man skaffar en riktigt bra joystick och ett gasreglage (throttle). En god vän till mig, som tidigare varit stridsflygare i Svenska Flygvapnet, har testat både F/A-18 Hornet 3.0 och F/A-18 Korea och är mycket imponerad av flygkänslan. Själv har jag jämfört simulatorn med data från en artikel i en flygtidning (INTERAVIA 6/1987), där en provflygning av F/A-18 beskrivs. Jag har t ex jämfört faktorer som sättningshastighet, sjunkhastighet, glidbanevinkel etc vid landning och de stämmer helt överens med motsvarande uppgifter från provflygningen av det riktiga planet. Även bränslemängd, flygtid och beväpning är realistiska. Instrumenteringen är identisk med en riktig F/A-18. Radarn fungerar, både mot mark- och luftmål. Självklart finns hemligstämplade uppgifter som man inte har haft tillgång till, som t ex exakt radarprestanda, exakt bränsleförbrukning för olika effektuttag etc, men det är knappast något som den vanlige användaren märker av. I stort sett alla vapen som kan bäras av en verklig F/A-18 finns med. T o m en FLIR-kapsel (för mörkerseende) kan hängas på. Simulatorn är gjord (vilket märks) i nära samarbete med F/A-18 Hornetpiloter. Manualen till F/A-18 Korea är t ex skriven av major Dave "POOCH" Putze, som har 850 timmars flygtid i Hornet, varav merparten på hangarfartyg.

Korea, som är ett helt fristående program (man behöver således inte först köpa F/A-18 Hornet 3.0) har en mycket intressant finess, en sk "mission editor". Där kan man skräddarsy sina egna uppdrag, bestämma vilka plan som skall vara med (typer av plan, beväpning, hur de skall flyga, hur aggressiva de skall vara etc) och vilket målet för uppdraget skall vara. Det finns massor av olika plan, både ryska och amerikanska. Även markförsvar (luftvärn etc) kan designas som man vill ha det. Tid på dygnet och siktförhållanden (molnighet, dis, dimma) kan också kontolleras. Man kan t o m bestämma att en fientlig (eller egen) stridsvagnskolonn skall förflytta sig och sedan anfalla ett visst mål. Här finns oändliga varationsmöjligheter och det är inte så dumt, eftersom man så småningom lär sig de förprogrammerade uppdrag som ingår i själva simulatorn och givetvis tröttnar på dem till slut. Massor med användarskapade "missions" finns att hämta på Graphic Simulations Corporation's hemsida. Du hittar en länk till denna på föregående sida. Du kan också tanka hem några uppdrag jag själv skapat på min egen hemsida (Gå till dessa länkar (downloads)).


En bild ur F/A-18 Korea med Voodoografik. En lågflygande F/A-18 avlossar en Sidewinder.

Som jag nämnde bör man ha en mycket bra joystick och en throttle. Själv kör jag med Thrustmaster's joystick och throttle, vilka brukar betraktas som bland det bästa som finns på området. De heter för Macintosh; Thrustmaster Control System Mark 1 och Weapons Control system Mark 1 (de finns också för PC) och är mycket lika de riktiga kontrollerna i en F/A-18. På dessa finns en massa knappar, vilka kan programmeras att styra vad man vill (avfyrning, bromsar, landningsställ, radaravstånd etc etc). På gasen finns en trevägsswitch som ändrar funktionen på alla andra knappar, vilket innebär att varje knapp kan ha tre olika funktioner, t ex en för vanlig flygning, en för A/A (air to air attack) och en för A/G (air to ground attack). Joysticken kostar ca 1000 kr och throtteln ungefär lika mycket. En firma som säljer Thrustmaster är Macoteket i Stockholm. Du hittar en länk till både Thrustmaster's hemsida och till Macoteket på föregående sida. Där kan du också ladda hem min egen programmering för denna joystick med åtföljande dokumentering (fungerar endast med Macintosh). (Numera — sedan juni 1999 — har jag gått över till CH Products' flight controls (Joy stick, throttle and pedals). Orsaken är att Thrustmaster inte längre gör pedaler till Mac. Antagligen kommer man att så småningom tillverka USB-kontroller för nya Macar.)

P.S. Du kanske tror att jag har betalt av Graphic Simulations eller Thrustmaster för att tala så varmt om deras produkter. Det har jag inte. Jag tycker helt enkelt att F/A-18 Hornet 3.0 och Korea är en oerhört lyckad flygsimulator som man kan ha mycket kul med! Speciellt om man har bra kontroller. Att kontrollera motorpådraget med hjälp av plus- och minustangenterna på tangentbordet ligger så långt ifrån verkligheten att den genuina flygkänslan nästan helt försvinner.

En liten uppdatering 160929: Ovanstående skrevs för drygt 16 år sedan. Mycket har hänt i datorvärlden och simulatorvärlden sedan dess. Utvecklingen när det gäller grafik och realism har varit häpnadsväckande (vilket framgår av mina olika sidor om flygsimulatorer). Jag är inte ensam om att ha en speciell känsla för F/A-18 Hornet 3.0 och F/A-18 Korea (den senare innebar ett generationsskifte när det gäller grafiken i och med att bildskärmsbkort av typ Voodo kom).

Det hela började en jul, när jag fick för mig att köpa en flygsimulator (jag har ju alltid haft ett flygintresse). Jag gick till min Mac-butik och tog första bästa simulator i hyllan (det fanns inte så många att välja på). Jag hade ingen aning om huruvida F/A-18 Hornet 3.0 var bra eller dålig (jag kände till det verkliga flygplanet men inte simulatorn). Den kostade några hundralappar. Jag insåg att man nog behövde en joystick (att manövrera ett flygplan med tangentbordet inser man lätt är ganska så ointressant), så jag köpte en billig sådan. Och sedan åkte jag hem och installerade simulator och joystick. Och startade programmet. Det var magi från första ögonblicket.

Frågan är om inte mina simulatorupplevelser var starkare på den tiden — trots den rudimentära grafiken. Jag minns när jag i F/A-18 Hornet 3.0 skulle göra min första övningsflygning i skymning (där skillnaden blir mindre mellan verklighet och simulator). Det var en magisk känsla när jag drog på och kom upp i luften. Jag har många oerhört starka minnen från mina flygningar med F/A-18 Hornet 3.0 och F/A-18 Korea (den senare kom ett par år senare och innebar framför allt oerhörda förbättringar i grafiken).

Jag har den största respekt för Graphics Simulations Corporation, som utvecklade F/A-18 Hornet 3.0 och F/A-18 Korea. De låg långt före sin tid och var pionjärer när det gäller simulering av stridsflyg.

 

Länkar om flygplanet (inte simulatorn) F/A-18 Hornet (på engelska):

Uttömmande om F/A-18 Hornet
Om hangarfartyg och F/A-18 Hornet