"Godhet utan vishet och utan
gränser är bara en annan
form av ondska."
(John Paterson)

"Det är synd att 99% av
journalisterna skall fördärva
förtroendet för en hel yrkeskår"
(Okänd)

"Ormar äro älskliga varelser,
om man råkar tillhöra samma
giftgrupp"
(Artur Lundkvist)

"När försiktigheten finns överallt,
finns modet ingenstans."
(den belgiske kardinalen Mercier)

"Den som gifter sig med
tidsandan blir snabbt änka."
(Goethe)

"Civiliserade är de kulturer
och individer som respekterar
andra."
(Hört på Axesskanalen)

"Det tragiska med vanligt
sunt förnuft är att det
inte är så vanligt."
(Albert Einstein)

"Halv kristendom tolereras
men föraktas.
Hel kristendom respekteras
men förföljs."
(Okänd)

Senast ändrad: 2024 02 29 13:30

Min föreläsning i Linköping

Tisdagen den 31/10 2006 föreläste undertecknad, inbjuden av den kristna studenföreningen Ny Generation, vid Linköpings Universitet (LiU). Ämnet var intelligent design. Några forskare försökte stoppa föreläsningen med motiveringen att intelligent design är falsk vetenskap och inte hör hemma på ett universitet. Detta ledde till tidningsskriverier och löpsedlar (ett exempel på det senare var "LiU-forskare rasar över extremkristen föreläsare"). En av forskarna jämförde till och med min föreläsning med den omtalade "nazistföreläsningen" vid Umeå Universitet för något år sedan. Universitetets rektor skickade ut ett rundmail till alla studenter och varnade för "tokerierna" (kan läsas här). Och snart diskuterades den kommande föreläsningen i P1 Morgon och Vetenskapsradion. På kvällen, när föreläsningen skulle ske, var lokalen fylld till bristningsgränsen. Ca 300 personer i en sal med 150 sittplatser. SVT, SR och alla lokala tidningar var där. Tack för den reklamen rektor och media!

Vill du läsa mer om detta kan du söka på Google på "Krister Renard Linköping" eller liknande. Jag har inte tid att skriva något om detta just nu, men återkommer kanske i ämnet.

Ny Generation filmade föreläsningen och resultatet finns att köpa i form av en DVD. Jag har fått en del mail där man efterfrågat var och hur man kan köpa denna DVD. Det är mycket enkelt. Man klickar bara på denna länk och vips så löser det sig. Dvs denna länk fungerar just nu (2006), men läser du denna artikel om 10 år, är länken förmodligen saligen avsomnad.

Med anledning av min föreläsning i Linköping och debatten kring den hade den välrenommerade katolska tidskriften Katolsk Observatör en mycket välskriven ledare med titeln "Om tankens självstympning". Man skriver bl a där:

Vetenskapen höjs upp på en oberörbar piedestal medan dess kritiker sänks till en avgrund av vidskepelse och okunskap. Liknande resonemang kan man höra från riksdagsledamöter som av samma skäl vill stänga konfessionella skolor och för inte så länge sedan förklarade filosofiprofessor Torbjörn Tännsjö i radio att han ”föraktar människor med en gudstro”, då de ju måste ha en ”pappa” fast de är vuxna. Universitetets rektor meddelar att han inget har att invända - så länge hans lärare håller sig inom lagens råmärken kan de säga vad de vill.
Vi kan konstatera att lärdomens högsäte, universiteten, uppenbarligen har utvecklats till solitärer, öar i det idéhistoriska landskapet. Man klipper av alla band med den tanketradition ur vilken hela bildningsväsendet vuxit fram, och anser sig vara oavhängig allt utom metoden. Allt annat är oväsentligt eller ”pseudo” och det går för sig att bemöta med ord som ”trams”, ”tokerier” eller med skamlöst öppet förakt.

Klicka här för att läsa den.

mvh

Krister R


© Krister Renard