"Godhet utan vishet och utan
gränser är bara en annan
form av ondska."
(John Paterson)

"Det är synd att 99% av
journalisterna skall fördärva
förtroendet för en hel yrkeskår"
(Okänd)

"Ormar äro älskliga varelser,
om man råkar tillhöra samma
giftgrupp"
(Artur Lundkvist)

"När försiktigheten finns överallt,
finns modet ingenstans."
(den belgiske kardinalen Mercier)

"Den som gifter sig med
tidsandan blir snabbt änka."
(Goethe)

"Civiliserade är de kulturer
och individer som respekterar
andra."
(Hört på Axesskanalen)

"Det tragiska med vanligt
sunt förnuft är att det
inte är så vanligt."
(Albert Einstein)

"Halv kristendom tolereras
men föraktas.
Hel kristendom respekteras
men förföljs."
(Okänd)

Senast ändrad: 2024 02 29 13:30

13-årig skolflicka erkänner 51 mord

I Expressen den 29/7 2001 kunde man på sidan 10 läsa en artikel med rubriken "13-årig skolflicka erkänner 51 mord". Underrubriken var "Likdelarna såldes för att användas i voodoo-ritualer".

KANO. Nigeria. En 13-årig skolflicka har erkänt mord på 51 människor — bland dem hennes egen far. Hon tillhör en sekt i Nigeria som ägnar sig åt magi och svartkonst. De säljer likdelarna till häxdoktorer.
Polisen grep Jummai Hassan hemma i Maiduguri i norra Nigeria. Misstankarna riktades mot henne när en tvåårig pojke försvann för några veckor sedan. Hon erkände mordet på tvååringen och tog med polisen till den plats där hon begravt honom. Men liket var borta; hon hade sålt det till en häxdoktor som skulle använda det till voodoo-ritualer. Häxdoktorer använder likdelar till "mediciner" som utlovar hälsa, rikedom och skydd mot onda makter. Sådana föreställningar är vitt utbredda i Afrika, där präster och andra religiösa ledare ofta utnyttjar dem för att öka sitt inflytande. Jummai avslöjade skrämmande interiörer från sektens verksamhet. Den leds av "Emmanuel" som ger medlemmarna order. — Han är den som invigt oss. Vi gör som han säger, berättade Jummai för en radiostation i Nigeria.
Sektens medlemmar reser runt i Nigeria som "andar" och deltar i nattliga gudstjänster. — Min kropp är här men min ande är borta. Vi reser som andar till möten i en kyrka i Lagos. Där får vi instruktioner om vilka delar av den mänskliga kroppen vi ska skaffa, berättade hon. — Vi använder alltid ett pulver för att döda. När vi placerat det på en person dör han. Då tar vi hans hjärta. Hon berättade att hon mördat sin far för att han var ett "hinder". Han hindrade henne när hon ville döda sin farmor! Enligt polischefen Bello Uba Ringim erkände flickan under förhör att hon mördat 51 människor sedan hon "invigdes" i sekten för sju år sedan. Hon är känd hos polisen sedan många år. Flickan har bland annat gripits efter det att hon bränt ned ett hus och för att ha kastat en flicka i ett dike. Men hon har klarat sig utan påföljd varje gång. Den här gången hade dock vittnen sett henne tillsammans med Ibro Joseph, den tvåårige pojken som försvann. De satte polisen på spåren.
Dagen efter det att hon greps, hittade polisen Jummai i cellen, till synes i trance. — Vi fann henne livlös i cellen. Sedan vaknade hon till liv och berättade att hon hade varit på ett möte med sekten i Lagos, berättade en polis för den nigerianska radion. Jummai kommer att åtalas för en rad mord, meddelade polisen.
(Självklart kommer "herr eller fru Ateist" att försöka förklara ovanstående med att Jummai är mentalsjuk och att hon bara inbillar sig när hon säger sig resa i anden till sin onde mästare. Men då blir min motfråga till "herr eller fru Ateist", "Hur vet du det? Har du något mer argument för ditt påstående än det "övernaturligas omöjlighet"?)

Det har blivit allt vanligare att man i västvärlden ifrågasätter missionärers rätt att verka i t ex Afrika. Man menar att de förstör den genuina afrikanska kulturen. Och det är kanske till en del sant. Frågan är bara om detta kan anses vara positivt eller negativt. Det är inte självklart positivt att leva under ständig skräck och fruktan för demoniska makter och onda andar och för att andra skall sätta trolldom på en. Att ständigt försöka blidka nyckfulla och ondskefulla "gudar", som plågar människor med lidande och död. Vad är det för positivt med det, skulle jag vilja veta. Men det kanske framstår som spännande för den som inte själv är en del av det, t ex bortskämda och uttråkade svenskar, som längtar efter något mer upphetsande än att sitta i kassan på ICA-butiken i Hässelby Gård.

Tillbaka till avsnittet "Finns verkligen demoner?"

© Krister Renard