"Godhet utan vishet och utan
gränser är bara en annan
form av ondska."
(John Paterson)

"Det är synd att 99% av
journalisterna skall fördärva
förtroendet för en hel yrkeskår"
(Okänd)

"Ormar äro älskliga varelser,
om man råkar tillhöra samma
giftgrupp"
(Artur Lundkvist)

"När försiktigheten finns överallt,
finns modet ingenstans."
(den belgiske kardinalen Mercier)

"Den som gifter sig med
tidsandan blir snabbt änka."
(Goethe)

"Civiliserade är de kulturer
och individer som respekterar
andra."
(Hört på Axesskanalen)

"Det tragiska med vanligt
sunt förnuft är att det
inte är så vanligt."
(Albert Einstein)

"Halv kristendom tolereras
men föraktas.
Hel kristendom respekteras
men förföljs."
(Okänd)

Senast ändrad: 2024 02 29 13:30

Om det nu finns en Gud,
varför skulle det just vara Bibelns Gud?

(Note: at the top of the page you can choose translation of this article to other languages, but don't expect the translation to be perfect — "Välj språk" means "Choose language")

Den som av olika skäl blivit övertygad om Guds existens, ställs omedelbart inför ett följdproblem; vilken av världens alla miljoner gudar är den verklige, sanne Guden? Eller existerar det kanske flera olika gudar? Det finns många religioner och många försök till svar, men vilket är det rätta — om det nu finns något rätt svar. I följande avsnitt kommer vi att diskutera förhållandet mellan kristen tro och andra religioner. Därefter kommer de fyra stora världsreligionerna judendom, hinduism, buddhism och islam att undersökas (kristendomen diskuteras ingående på andra ställen). Jag berör inte de afrikanska och indianska religionerna, eftersom jag har svårt att föreställa mig att moderna människor på fullt allvar skulle kunna tro att de är objektivt sanna. Inte heller berör jag asadyrkan, som i viss mån kommit på modet igen. Jag utgår från att de flesta som idag bekänner sig till denna tro, mer gör det av historiska skäl, ungefär som att det finns skytteklubbar där man skjuter med gamla svartkrutsvapen och klär sig i full vilda västernmundering. Att dagens asatroende verkligen innerst inne skulle tro att Oden och Tor just nu går omkring där uppe i Asgård, dvs gudarnas boning, eller att åska orsakas av att Tor kastar sin hammare då han slåss med jättar, verkar alltför osannolikt för att man skall kunna ta det på allvar.

Allmänt anses det mycket fult att ha synpunkter på andra religioner. "Vi skall ju vara toleranta och snälla...", heter det. Det är dock inte fråga om intolerans eller ej. I själva verket handlar det om vad som är sant eller ej. Man kan mycket väl anse att en annan människa har fel och ändå respektera denne som människa.

Du som läser detta, jag vädjar till dig att också läsa sammanfattningen av diskussionen. Om du inte gör det, kan du inte uttala dig om vad jag anser. Att bara ta lösryckta meningar ur en text är synnerligen orättvist och djupt oärligt. Så tack för att du först läser sammanfattningen innan du hetsar upp dig!


Du kan läsa mer om kristen tro i:
Varför bön?
© Krister Renard