"Godhet utan vishet och utan
gränser är bara en annan
form av ondska."
(John Paterson)

"Det är synd att 99% av
journalisterna skall fördärva
förtroendet för en hel yrkeskår"
(Okänd)

"Ormar äro älskliga varelser,
om man råkar tillhöra samma
giftgrupp"
(Artur Lundkvist)

"När försiktigheten finns överallt,
finns modet ingenstans."
(den belgiske kardinalen Mercier)

"Den som gifter sig med
tidsandan blir snabbt änka."
(Goethe)

"Civiliserade är de kulturer
och individer som respekterar
andra."
(Hört på Axesskanalen)

"Det tragiska med vanligt
sunt förnuft är att det
inte är så vanligt."
(Albert Einstein)

"Halv kristendom tolereras
men föraktas.
Hel kristendom respekteras
men förföljs."
(Okänd)

Senast ändrad: 2024 03 29 01:00

En förklaring av begreppet Woke (SJW)

För den läsare som kanske inte riktigt hänger med i svängarna kan jag berätta att "woke" är en förkortning av det engelska ordet "awoke", vilket kan översättas med "(att vara) vaken". Med detta menas en person som säger sig ha vaknat upp, och som nu ser alla orättvisor i världen (och visst finns det orättvisor, det kan vi väl alla hålla med om) och strider mot dem.

I sammanhanget ser man ibland förkortningen SJW. Den står för "Social Justice Warriors" ("Sociala Rättvisekrigare") och är ungefär synonym med woke.

Wokarna har så gott som alltid en politisk vänsteragenda. Problemet är att wokerörelsen inte i första hand strider mot fattigdom och svält och sådana uppenbara saker, utan likt Don Quijote (som stred mot väderkvarnar, eftersom han var så närsynt att han inte såg någon skillnad mellan väderkvarnar och fientliga riddare) i stället huvudsakligen drar svärd mot inbillade orättvisor eller mot de naturliga olikheter som finns bland människor (t ex att den som jobbar hårt och inte slösar bort sina pengar ofta har mer pengar på banken än latmasken och slösaren och suputen, eller att män i allmänhet är fysiskt starkare än kvinnor — båda dessa saker är fruktansvärt orättvisa enligt wokeideologin och måste bekämpas). Det är bara att öppna en tidning eller lyssna på Rapport så får man exempel på vad det handlar om. I wokevärldsbilden finns förövare, som alltid är onda, och offer, som per definition alltid är goda. Förövarna är så gott som alltid vita heterosexuella män, och råkar de vara kristna är de extra onda, medan offren är olika minoritetsgrupper. Dessa minoriteter är alltid modiga hjältar och har alltid rätt även när de har fel och har rätt till och med när de mördar och rånar och våldtar (det är nämligen inte deras fel att de mördar och rånar och våldtar, utan de drivs till detta av de onda, vita heterosexuella männen, vilka antingen är kristna eller har kristna värderingar)!

Wokerörelsen kännetecknas av presentism. Detta innebär att man kritiserar och bedömer äldre tiders politik/moral/handlingar/världsbild utifrån vad vi idag (presens=nutid) anser vara rätt och riktigt och moraliskt. Dvs underförstått, "Hade jag levt när slaveri var tillåtet, hade jag varit motståndare till slaveri och själv inte haft slavar (under black-lives-matter-upploppen i USA 2020 förstördes mängder av statyer av kända och betydelsefulla personer i USA och England med motiveringen att de eller deras släktingar haft slavar). Och hade jag levt på 1700-talet, hade jag haft samma "framsynta" kvinnosyn som Gudrun Schyman (under Linnéåret 2008 kristiserades t ex Carl von Linné för sin "taskiga kvinnosyn" — som om kritikerna haft någon annan kvinnosyn om de varit samtida med Linné). Och hade jag levt i Tyskland under nazisttiden, hade jag varit en av de få som kämpade mot Hitler (sannolikheten för det är minimal — förmodligen hade du i stället varit en sadistisk vakt i Treblinka eller Auschwitz!). "Och hade jag levt på vikingatiden, ja då hade jag tvingat vikingarna att uppfinna vattentoaletten. Jag hade aldrig accepterat att göra mina behov på en stinkande latringrop (det senare sa faktiskt en moster till mig en gång, när vi såg ett TV-program om vikingatiden)." Presentism är ett uttryck både för extrem dumhet och närmast ofattbar hybris. Den kan också vara orsakad av att man helt enkelt inte tänkt utan bara säger saker för att alla andra säger så. Presentism är rikligt förekommande idag i debatt och litteratur, eftersom detta utgör en viktig del av det som kallas godhetssignalering (där politiker, intellektuella och wokar, genom att säga och skriva de rätta orden och ta avstånd från de rätta sakerna, bevisar sin magnifika godhet och sin högstående moral). Jag brukar likna dessa personer med prinsessan på ärten, eftersom de får "andliga blåmärken" när de tar del av fel åsikter och därmed bevisar att de är riktiga godhetsprinsessor.

I wokarnas värld talar man bara om den transatlantiska slavhandeln, där afrikaner skeppades över till Amerika för att bli slavar. Dessutom nämner man nästan enbart slaveriet i USA, trots att det bara var en liten del av dessa slavar som hamnade där (de flesta hamnade i Brasilien och Västindien). Den muslimska slavhandeln i Afrika, som omfattade mångdubbelt fler offer och som pågick i över 1000 år och där alla manliga slavar, utom de som skulle bli soldater, kastrerades, nämns aldrig. Aldrig, aldrig aldrig!!! Aldrig, aldrig aldrig, aldrig, aldrig aldrig, aldrig, aldrig aldrig!!! Inte heller nämner man att de svarta afrikanerna själva hade slavar och att det var svarta afrikaner som sålde merparten (över 90%) av de slavar som transporterades över Atlanten. Sådan är wokerörelsen! Förblindad av hjärndöd (vänster)ideologi och hat mot alla åsikter som wokarna inte delar. Och förblindad av självhat. I wokarnas värld är ondskan begränsad till vita, kristna, heterosexuella män, medan ondskan i själva verket är ett allmänmänskligt problem. I varje människa (oavsett hudfärg, kön, sexuell läggning etc) bor både en Adolf Hitler och en Moder Therésa och det är vi själva som bestämmer vem av dessa vi vill släppa fram.

Tyvärr innebär ideologi alltför ofta "idiotologi" (en sammandragning av idioti och perverterad logik). Wokerörelsen utgör ett utmärkt men samtidigt tragiskt exempel på idiotologi!

Tillbaka till "Livsåskådning och kristen tro."

© Krister Renard