"Godhet utan vishet och utan
gränser är bara en annan
form av ondska."
(John Paterson)

"Det är synd att 99% av
journalisterna skall fördärva
förtroendet för en hel yrkeskår"
(Okänd)

"Ormar äro älskliga varelser,
om man råkar tillhöra samma
giftgrupp"
(Artur Lundkvist)

"När försiktigheten finns överallt,
finns modet ingenstans."
(den belgiske kardinalen Mercier)

"Den som gifter sig med
tidsandan blir snabbt änka."
(Goethe)

"Civiliserade är de kulturer
och individer som respekterar
andra."
(Hört på Axesskanalen)

"Det tragiska med vanligt
sunt förnuft är att det
inte är så vanligt."
(Albert Einstein)

"Halv kristendom tolereras
men föraktas.
Hel kristendom respekteras
men förföljs."
(Okänd)

Senast ändrad: 2024 02 29 13:30

Indiens kvinnosyn

Från början så kallade jag den här sidan "Hinduismens fruktansvärda kvinnosyn". En gäst på min hemsida tyckte dock att det var orättvist och föreslog att jag skulle döpa om den till "Indiens fruktansvärda kvinnosyn". Han menade att man också kunde ta upp många hemska saker som begåtts av kristna. I viss mån kan jag ge honom rätt, och därför så ändrar jag härmed namnet. I princip anser jag ändå att hinduismen i viss mening är skyldig till den indiska kvinnosynen. Onda handlingar är, menar jag, konsekvenser av människans ondska. Detta gäller både när kristna och anhängare av andra religioner begår sådana handlingar. En religion kan fungera som ett skydd mot människans ondska, men en religion kan också förstärka ondskan. Jag menar att skillnaden mellan hinduismens och kristendomens människosyn är närmast oändlig. I hinduismen betyder individen ingenting i stort sett (läs min sida om hinduismen) och är därför mer eller mindre en förbrukningsvara (man skall ju ändå återfödas). Skådespelerskan Shirley MacLaine, som är känd anhängare av New Age (som har i stort sett samma människosyn som de österländska religionerna) och som har skrivit flera böcker om detta, sade vid ett tillfälla om nazisternas judeutrotning ungefär som så "att det var väl inte så farligt, de [dvs judarna] hade bara dåligt karma". Indiens fruktansvärda kvinnosyn är således en konsekvens av hinduismens fruktansvärda människosyn i kombination med människans ondska och egoism (jämför dödsgudinnan Kali med Jesus Kristus). Kristendomen tillåter inte sådan behandling av människor. Enligt Bibeln är individen det primära och betyder allt. En mänsklig individ, som enligt vad Bibeln säger är oändligt värdefull, är inte ett medel för att nå ett "högre" mål. Det finns inga högre mål än individen själv! Detta kan dock inte tas som intäkt för extrem egoism, eftersom a l l a mänskliga individer är lika värdefulla. Man kan säga att i de österländska religionerna så ligger jämlikheten i att alla är lika lite värda, medan i kristendomen jämlikheten innebär att alla är lika mycket värda!

Många västerlänningar hyser stor sympati med hinduismen. Man menar att hinduismen är en mycket ödmjuk religion, som bl a predikar respekt för allt levande. Denna respekt kan t o m ta sig uttryck i att en hindu inte ens kan tänka sig att döda en myra, sägs det. Jesus sa emellertid någonting viktigt, nämligen att "på frukten känner man trädet". Man måste således titta på de praktiska konsekvenserna av hinduismen och inte bara lyssna till dess teoretiska budskap (en vidrig konsekvens av denna religion är kastväsendet som berörs på annat håll på denna hemsida).

Låt oss nu titta lite närmare på hur kvinnor behandlas i Indien. Min framställning utgår från programmet "CBS 60 minutes" som visades i TV4 den 8/7 2000. Programmet byggde huvudsakligen på intervjuer med indiska läkare och indiska kvinnor som arbetar för kvinnans frigörelse i sitt land.

1. Ett problem man tog upp var det man kallade för "hemgiftsmord". Om en kvinna för med sig för lite hemgift i boet löper hon stor risk att mördas av sin man och dennes släktingar. 1991 mördades ca 5000 indiska kvinnor av detta skäl. Denna siffra har ökat dramatiskt de senaste åren. Morden sker ofta genom att man häller bensin eller liknande över kvinnan och tänder eld på henne. Detta för att det skall se ut som en olycka. Ofta hjälper mannens mor och systrar till. Poliser, läkare och domare mutas för att inte ingripa. I programmet intervjuades en svårt bränd kvinna på ett sjukhus. Hon berättade om hur hon tvingats tända eld på sig själv, och när hon inte dog omedelbart hotade hennes svärmor med att tända eld också på hennes lillasyster om hon skvallrade. Kvinnan dog några dagar efter intervjun, men trots hennes vittnesmål hade mannen ännu inte åtalats när programmet sändes. Och ingen trodde att han någonsin skulle åtalas.

2. Den kvinna som föder för många flickor (detta är givetvis aldrig mannens fel) riskerar att kastas ut på gatan eller mördas. På snart sagt varje bakgata finns numera en ultraljudsklinik, där man kan får könet på sitt väntade barn bestämt. Det kostar 75 dollar, en stor summa för en normal indier, men det är värt det tycker man. Dessa klinikers enda uppgift är att könsbestämma foster och inget annat. Visar undersökningen att det är en flicka, sker aborten omedelbart på kliniken. 5 miljoner flickfoster har aborteras på detta sätt i Indien under de senaste åren.

Enligt programmet uppskattar man att 22 miljoner kvinnor, flickor och ofödda flickor dödats genom vanvård, mord eller abort (det framgick inte vilken tidsperiod som denna siffra avser). Som en indisk kvinna sa i programmet, "Här är kvinnor lägre än slavar".

Så mycket för hinduismens respekt för liv i alla dess former. Förmodligen respekterar man heliga kor och råttor mer än kvinnor (det finns t o m ett tempel, där man tillber och offrar mat till råttor i Indien). Kvinnomorden i Indien har lett till att proportionerna män/kvinnor förändrats under senare år. 1981 gick det 934 kvinnor på 1000 män, medan det idag går 929 kvinnor på tusen män. En ganska liten förändring kan tyckas, men tänker man på att det nästan finns en miljard (tusen miljoner) människor i Indien så inser man att det handlar om ett kvinnounderskott på tiotals miljoner. Tiotals miljoner indiska män kommer således aldrig någonsin att få en hustru! Snart kanske kvinnor i Indien blir en sådan bristvara att deras värde stiger.


Uppdatering

Enligt en rapport från UNICEF som publicerades i början av december 2006 går det nu 882 flickor på 1000 pojkar i Indien, dvs en ytterligare minskning. UNICEF varnar i rapporten för att minskningen av andelen flickor i befolkningen kommer att leda till att "fler flickor blir bortgifta vid yngre ålder, fler flickor lämnar skolan, ökad dödlighet på grund av tidigt barnafödande och en sammanhörande ökning av våld mot flickor och kvinnor..." Enligt Renuka Chowdhury, som är minister för kvinnors och barns utveckling, så aborterar man inte bara flickor utan dödar också nyfödda flickbebisar. "Den minut barnet föds och hon öppnar sin mun för att skrika, stoppar de sand i hennes näsborrar så att hon kvävs och dör. Spädbarn begravs levande i krukor. De stoppar tobak i munnen. De har större passion för tigrar i det här landet. Vi har människor som kämpar för lösspringande hundar på vägen. Men vi har ett helt samhälle som samvetslöst jagar flickebarn."


Senaste Nytt
Fox News den 6/10 2010: Det saknas nu 117 miljoner kvinnor i Asien (speciellt då i Kina och Indien) på grund av selektiva könsaborter baserade på ultraljudsundersökningar. Siffrorna är hämtade från en FN-konferens (UN Population Fund). Man konstaterar också att detta kommer att få konsekvenser för dessa länder minst 50 år framåt i tiden.

Tillbaka till Bibelns kvinnosyn
Tillbaka till avsnittet om Hindusimen
Tillbaka till Sammanfattning (av de olika religionerna)

© Krister Renard