"Godhet utan vishet och utan
gränser är bara en annan
form av ondska."
(John Paterson)

"Det är synd att 99% av
journalisterna skall fördärva
förtroendet för en hel yrkeskår"
(Okänd)

"Ormar äro älskliga varelser,
om man råkar tillhöra samma
giftgrupp"
(Artur Lundkvist)

"När försiktigheten finns överallt,
finns modet ingenstans."
(den belgiske kardinalen Mercier)

"Den som gifter sig med
tidsandan blir snabbt änka."
(Goethe)

"Civiliserade är de kulturer
och individer som respekterar
andra."
(Hört på Axesskanalen)

"Det tragiska med vanligt
sunt förnuft är att det
inte är så vanligt."
(Albert Einstein)

"Halv kristendom tolereras
men föraktas.
Hel kristendom respekteras
men förföljs."
(Okänd)

Senast ändrad: 2024 02 29 13:30

Amazing grace (förunderliga nåd)...

Vill du lyssna på Amazing Grace i bagpipeversion, klicka här!
Vill du lyssna på Amazing Grace med Mahalia Jackson, klicka här!
Vill du lyssna på Amazing Grace med Nana Mouskouri, klicka här!
Vill du lyssna på Amazing Grace med Leann Rimes klicka här!

Som sagts tidigare, så kom inte Jesus i första hand med ett budskap utan han var själv budskapet och lösningen på människans alla problem. Gud älskade oss så mycket att han inte bara sände en bok till oss, utan han sände också någonting oerhört mycket bättre, sin egen son! Därför räcker det inte med att tro på Gud eller på Jesus. Det räcker inte heller att läsa Guds bok från pärm till pärm. Nej inte ens att lära sig den utantill. Vi måste själva ta emot Jesus och det han gjorde på korset i våra egna liv! Han måste få komma in i våra hjärtan och förvandla oss.

Tänk dig att en ny typ av dödlig sjukdom härjar, och att det bara finns ett enda botemedel, som vi kan kalla agapemycin. Det räcker naturligtvis inte med att du då säger, "Ok jag tror på att jag blir räddad om jag tar en spruta agapemycin", och sedan går din väg utan att få en dos av medicinen. Du måste ta sprutan — ta emot — för att bli botad. Tro måste kopplas till handling! Men det du tror på måste också vara sant, annars blir du inte räddad, även om du handlar. Du kan tro hur mycket du vill på att koksaltlösning botar den fruktansvärda sjukdomen, du dör i alla fall. Därför kan inte vilken tro som helst rädda dig. Endast sanningen kan rädda! Och sanningen heter Jesus Kristus.

Hos ingen annan finns frälsningen, och ingenstans bland människor under himlen finns något annat namn som kan rädda oss. (Apg 4:12)

Många människor, som tror på Gud, är samtidigt rädda för honom. De tänker ungefär så här: "Ja men jag är så ond och lever ett så felaktigt liv. Hur skulle Gud kunna älska mig och förlåta mig?" Gud är emellertid inte vårt problem utan vår räddning! Han arbetar oavbrutet för att försöka rädda varje människa.

Men Gud tar inte bort livet, utan han tänker ut vad som kan göras, för att den förskjutne inte må förbli förskjuten och skild från honom. (2 Sam 14:14)

Bibeln säger att hur djupt någon än sjunkit i synd och förnedring och orenhet så har Jesus redan försonat detta. För 2 000 år sedan. Man behöver inte först rena sig och läsa 2 hyllmeter teologisk litteratur innan man kan komma till Gud. Man kan komma precis som man är. Just nu. I samma ögonblick som man inför Gud bekänner sina svagheter och ofullkomligheter, så blir man renad från allt. Det finns ingen synd som är så stor att Gud inte kan förlåta den. Aposteln Johannes säger:

Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet. (1 Joh 1:9)

Lyssna därför till vad Jesus, som kom i "nåd och sanning" vill säga dig!

Se jag står vid dörren och bultar. Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig. (Upp 3:20)
Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt. (Matt 11:28-30)

Att äta tillsammans var på Jesu tid ett tecken på vänskap. När man bjuder in Jesus i sitt liv, blir han ens vän för evigt. En vän som aldrig sviker och en vän man kan berätta allt för.

I St Pauls Cathedral i London hänger en berömd tavla "The light of the world" (världens ljus) av Holman Hunt. Den illustrerar Uppenbarelseboken 3:20, och visar Jesus som står utanför en dörr och knackar på. Det finns en märklig detalj i tavlan; dörren har inget handtag på utsidan. En vän till Hunt påpekade detta vid ett tillfälle, eftersom han trodde att Hunt gjort ett misstag. Hunt svarade då att det var med avsikt som handtaget saknades. Hjärtats dörr har nämligen inget handtag på utsidan. Endast på insidan. En människas hjärta kan inte öppnas utifrån. Inte ens av Gud själv. Den enda som kan öppna ett hjärta är ägaren. Varken demoniska krafter eller Jesus kan nå in i ett människohjärta utan att människan själv har öppnat upp för detta.


"The light of the world" av Holman Hunt (målad 1853)

Du som har läst dessa rader — om de har talat till dig — öppna dörren för Jesus och bjud in honom i ditt liv! Han vill ingenting hellre än omsluta dig på alla sidor med all sin kärlek och låta ditt liv bli förvandlat, välsignat, helat och upprättat. Du blir en ny människa, född på nytt till ett liv rikare, underbarare och mer överflödande än du någonsin kunnat ana!

Kom ihåg, att vara kristen är inte i första hand att känna till en massa saker om Gud — även om detta naturligtvis är viktigt — utan att känna Gud, att ha en personlig relation till honom, att leva i en övernaturlig gemenskap med Skaparen själv! Bibelns uppgift är inte primärt att ge oss mer visdom eller kunskap, utan att förvandla våra liv. Vi kan aldrig komma till Gud genom vårt intellekt, utan endast genom vårt hjärta och vår tro. Skriften säger:

Utan tro kan ingen finna nåd hos Gud. Den som vill nalkas Gud måste tro att han finns och att han lönar dem som söker honom. (Heb 11:6)

Kristendomens innersta kärna kan inte formuleras i ord, utan måste ta sin gestalt i liv och handling. Jesus är Gud själv, uppenbarad för oss i begriplig och förenklad form. Han sade i Joh 14:9, "Den som har sett mig, har sett Fadern". I och genom Jesus talar Gud till oss på ett språk som vi kan förstå. Genom Jesu kärlek till människan, oberoende av ras- och klasskillnader, genom hans omsorg om de svaga och förtryckta och den sanning, renhet och helighet han utstrålade när han gick omkring här på jorden, förstår vi vem Gud är.

Många människor som inte har någon tro eller som brottas med sin tro, säger ofta, "Jag förstår inte" när de konfronteras med evangeliet. Jesus gav oss emellertid en underbar väg till förståelse.

Om någon vill göra hans [Faderns] vilja, skall han förstå om min lära är från Gud eller om jag talar av mig själv. (Joh 7:17)
Ni kallar mig mästare och herre, och det med rätta, för det är jag. Om nu jag, som är er herre och mästare, har tvättat era fötter, är också ni skyldiga att tvätta varandras fötter. (Joh 13:13-14)

Båda dessa bibelverser har samma entydiga budskap. Det är först när man i tro handlar och försöker göra Guds vilja som man kommer att förstå. I den sista versen vänder Jesus på det som lärjungarna sagt och säger "herre och mästare" i stället för "mästare och herre". Han visar här att man först måste göra honom till herre i sitt liv, innan han kan bli ens mästare, dvs lärare. Paulus säger samma sak i Romarbrevet 10:9, "Ty om du med din mun bekänner att Jesus är herre, och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli räddad" Först måste man således bekänna Jesus som herre, dvs lyda. Sedan kommer förståelsen automatiskt.

Vår tro är den kanal genom vilken Gud kan komma in i våra liv. Av Guds nåd och genom vår tro blir vi frälsta. Rom 10:9 säger att det är genom munnens bekännelse och hjärtats tro som vi blir räddade. "Ja, men jag kan inte tro", säger du. Då skulle jag vilja komma med en motfråga, "Vill du tro?" Det är stor skillnad mellan att inte kunna tro och att inte vilja tro. I Romarbrevet 12:3 står det att Gud ger var och en ett mått av tro. Gud ger dig alltså tro om du vill, om du tillåter honom.

Vid ett tillfälle kom en man med sin stumme son till Jesus för att söka hjälp. Han ropade i sin nöd, "...hjälp oss om du kan!" Jesus sade: "Om jag kan? Allt är möjligt för den som tror." Då ropade pojkens far: "Jag tror. Hjälp min otro!" (Mark 9:24)

Vill du inte tro, kan Gud tyvärr inte hjälpa dig. Han kan inte gå emot din fria vilja. Men vill du verkligen tro, om du i djupet av ditt hjärta längtar efter att tro, kan du precis som mannen ovan ropa till Gud, "Hjälp min otro!" Jesus står utanför och "bultar på din dörr". Öppna dörren för honom och släpp in ljuset i ditt liv! Du kan knäppa dina händer där du sitter och blunda — om du tycker att det känns lättare — och be följande enkla bön:

O Gud, jag erkänner att jag är en ofullkomlig människa, som har syndat mot Dig, mot andra människor och mot mig själv. Jag tror i mitt hjärta och jag bekänner med min mun att Jesus Kristus är Din Son och att Du har uppväckt honom från de döda och att detta är min räddning. Jag gör honom till Herre i mitt liv just nu.
Jag tackar Dig Jesus för att Du har gett Ditt liv för min skull, för att rädda mig. Kom in i mitt liv och låt mig bli Ditt barn! Tack för att Du gör Dig själv verklig för mig just nu. Amen.

Amen betyder "må så ske!" I samma ögonblick som du med uppriktigt hjärta ber denna bön, blir du ett Guds barn, en ny skapelse. Det spelar ingen roll vad du känner. Guds ord säger att du har blivit ett Guds barn och Guds ord ljuger inte. Även om du inte upplevde någonting när du bad, är du i alla fall från och med nu med i Guds stora familj. Det finns nämligen en bön som Gud alltid besvarar omedelbart och det är just den bön som du precis bett — frälsningsbönen. Gud välsigne dig! När du umgås med Herren i bön och lovsång, kommer du så småningom att få lära känna honom mer och mer. Du kommer då att av allt ditt hjärta kunna instämma i kung Davids lovsång:

Herren är min herde, mig skall inget fattas. Han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro, han vederkvicker min själ, han leder mig på rätta vägar för sitt namns skull. Om jag än vandrar i dödsskuggans dal, fruktar jag inget ont, ty Du är med mig, Din käpp och Din stav, de tröstar mig. (Ps 23)

Kom ihåg — JESUS ÄLSKAR DIG! Trots att han vet allt om dig, så älskar han dig ändå. Inte den du låtsas vara, och kanske lyckats lura andra att du är, utan den du verkligen är. Honom kan du inte föra bakom ljuset! Han, som känner ditt allra innersta, vet varenda ond och oren tanke du någonsin tänkt och som är den ende som känner till alla din fel och brister, han älskar dig i alla fall. Han älskar dig på ett sätt som ingen människa någonsin kan älska dig. Han älskar just dig! Det är till dig han säger de ljuvliga orden, "Ja med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd förbli över dig" (Jer 31:3). Eller som den före detta slavskepparen, hädaren och syndaren John Newton, som verkligen fick möta Guds överflödande nåd, skrev i sin underbara psalm, "Amazing grace how sweet the sound..."

Gud Välsigne dig!!

Vill du lyssna på Amazing Grace, klicka här!

Om du har tagit emot Jesus Kristus som din frälsare är det viktigt att du så snart som möjligt söker gemenskap med andra levande kristna. Ta kontakt med någon församling där du bor och berätta att du blivit frälst och att du vill träffa andra kristna! Endast genom att vara med i en levande församling kan du växa till som kristen och bli en sann lärjunge, som går ut och "vinner hela världen".


Nedan får du en enkel sammanfattning av problemet, situationen och lösningen.

Tillbaka till "Livsåskådning och kristen tro."

© Krister Renard