"Godhet utan vishet och utan
gränser är bara en annan
form av ondska."
(John Paterson)

"Det är synd att 99% av
journalisterna skall fördärva
förtroendet för en hel yrkeskår"
(Okänd)

"Ormar äro älskliga varelser,
om man råkar tillhöra samma
giftgrupp"
(Artur Lundkvist)

"När försiktigheten finns överallt,
finns modet ingenstans."
(den belgiske kardinalen Mercier)

"Den som gifter sig med
tidsandan blir snabbt änka."
(Goethe)

"Civiliserade är de kulturer
och individer som respekterar
andra."
(Hört på Axesskanalen)

"Det tragiska med vanligt
sunt förnuft är att det
inte är så vanligt."
(Albert Einstein)

"Halv kristendom tolereras
men föraktas.
Hel kristendom respekteras
men förföljs."
(Okänd)

Senast ändrad: 2024 02 29 13:30

Följer Israel Wye-avtalet?

I Aftonbladet den 9/1 1999 publicerades följande telegram från AP, "Israel måste snarast inleda den truppreträtt som utlovats i Wye River-avtalet, kräver palestinierna och ber omvärlden att öka pressen på israelerna".

Telegrammet innehåller mycket grova sakfel. Enligt den första delen av Wye-avtalet skall Israel genomföra en första fas av en truppreträtt från sammanlagt 13 procent av Västbanken. Denna första fas är genomförd. Dessutom skall Israel tillåta trafik på den palestinska flygplatsen i Gaza. Även detta har Israel uppfyllt.

Samtidigt skulle palestinierna:

  1. Vidta åtgärder mot de palestinska terrororganisationer som verkar helt öppet i de palestinska områdena. Ännu (23/1) har inga sådana åtgärder vidtagits. De palestinska myndigheterna har till och med sagt att man inte har för avsikt att förbjuda terrorgrupper som Hamas och Jihad.
  2. Gripa drygt 30 palestinier, som den israeliska polisen efterlyst för mord och terrordåd. Flera av dessa misstänkta mördare arbetar inom den palestinska polisen. Inte en enda av dessa har gripits.
  3. Lämna in en plan för insamling av illegala vapen. Och det handlar inte om knallpulverpistoler och inte om små mängder heller, utan om stora kvantiteter av bl a granatgevär som kan avlossa pansarbrytande granater, luftvärnsrobotar, tunga kulsprutor, granatkastare etc. Ingen sådan plan har presenterats.
  4. Lämna över en förteckning till Israel över de individer som tjänstgör i den palestinska polisen. Någon sådan förteckning har inte lämnats in.
  5. Banta den palestinska poliskåren från ca 45 000 till 30 000 man, vilket är vad Oslo-avtalet tillåter. Detta har inte heller uppfyllts.

Enligt Wye-avtalet, som skulle vara genomfört i sin helhet i januari 1999, behöver inte Israel göra några ytterligare truppreträtter förrän palestinierna uppfyllt de ovanstående fem punkterna. Israelerna har därför ställt in den sista fasen av truppreträtterna i väntan på att palestinierna skall uppfylla sin del av avtalet.

Trots detta hävdar de israelfientliga svenska massmedia att det är Israels fel till 100 procent att fredsprocessen går långsamt.

Tillbaka till avsnittet "Israel - älskat hatobjekt!"

Du kan läsa mer om Israel i:
Varför ett nytt Wyeavtal...?

© Krister Renard