Fly2!

     by Terminal Reality    

 

Så var det dags att rapportera lite grand om Fly!2, dvs den senaste versionen av Fly! från Terminal Reality. Även om en hel del är likt ursprungsversionen av Fly!, handlar det om så stora förändringar i programkoden att man inte bara kan tala om en uppgradering. Fly!2 är helt enkelt en ny flygsimulator.

Egentligen har Fly!2 funnits i ett par år, men först nu har jag kommit till skott och införskaffat denna simulator till min PC. Fly!2 gjordes, till skillnad från Fly!, enbart för PC, men ett företag som heter Macsoft portade den för Mac. Tyvärr blev resultatet synnerligen misslyckat. Koden var inte alls optimerad för Macen, och resultatet blev rena diabildsvisningen. Fly!2 var helt enkelt hundraprocentigt oflygbar på en Macintoshdator (även de allra snabbaste). Tyvärr gjorde jag misstaget att köpa Fly!2 för Mac. Jag skrev följande till Macoteket (största svenska leverantören av spel för Macintosh) efter att ha testat Fly!2 på min Mac:

Hej Macoteket!

Tänkte att ni kanske vill ha lite info om vad ni säljer.

Jag köpte Fly!2 för ett slag sedan. Jag har en Mac G4 400 MHz, med 640 MB RAM och ATI Radeon 3d AGP grafikkort. Jag får frame rates på ca 2 - 10 (det senare i extrema undantagsfall). Jag har tilldelat Fly!2 över 500 Mb RAM (har också testat andra varianter men utan förbättring.

Jag är knappast ensam. På nätet kan man läsa om macägare med senaste G4 med 867 MHz och GeForce 3 som får i stort sett lika dåliga resultat. Fly!2 är helt enkelt 100 procent oflygbar på en Mac.

Det vore kanske bra att varna kunderna, annars kan de känna sig lurade och bli arga på er, och det är ju onödigt. Jag är inte arg, jag köpte Fly!2 väl medveten om risken att jag skulle bli besviken.

Så att ni inte skall tro att det bara är jag som hyser dessa åsikter (det är inga åsikter utan fakta) så bifogar jag en länk till några användarrecenscioner, vilka återfinns på insidemacgames.com. Skall jag vara ärlig tycker jag ni skulle sluta sälja Fly!2, folk kommer bara att bli arga. Själv tycker jag det handlar om rena lurendrejeriet från tillverkarens sida. Specifikationen för minimisystem är enbart löjlig. Rödluvan och vargen är mer verklighetsbaserad än denna.

Så jag har nu avinstallerat Fly!2. Jag kanske väntar till Mac G7 20 GHz och Radeon super duper plus extra med 2 Gb VRAM innan jag prövar igen. Då kanske det funkar. Men inte ens det är säkert. När Fly 2k [föregångaren till Fly!2 -- konstigt nog har den också en 2:a i namnet, men jag tror 2k syfter på 2 kilo, dvs 2000, alltså milleniumskiftet] nästan började gå att köra, så skaffade jag Radeon för just denna simulator. Nu tänkte jag, skall det väl funka. Tji fick jag. Fly 2k stöder inte och kommer aldrig att stödja Radeon. Jag fick skriva om en setup fil, så att Fly 2k överhuvudtaget skulle använda Radeonkortets processor. Det går dock inte att få Fly 2k att använda VRAM minnet i Radeonkortet, så man får obetydligt bättre frame rates än med ATI 128. Men Fly II skulle stödja Radeon sa man. Visst, men det hjälpte inte. Och när det väl kommer ett bildskärmskort som klarar Fly!2, ja då kommer man inte att uppdatera programmet så att det kan använda detta kort, etc, etc. Och således kommer Fly i alla versioner alltid att vara oflygbar på Macintosh.

Kanske kan ni ha någon nytta av ovanstående synpunkter.

mvh

Mitt mail ledde till att Macotecet omedelbart drog in Fly!2 från sitt sortiment.

Detta var droppen, som fick mig att gå över till PC när det gäller flygsimulatorer. Jag önskar att Steve Jobs läste dessa rader. Apple struntade fullkomligt i de macanvändare som gillade flygsimulatorer. De vägrade t ex att samarbeta med Precison Manuals, när dessa skulle uppgradera sin Boeing 767 och 757 för macversionen av Fly!, vilket ledde till att Precision Manuals slutade att stödja Mac. Och hur bra jag än tycker Mac är att arbeta på -- måste jag välja mellan att köra Mac, men inte kunna flyga simulator, eller avstå från Mac och kunna flyga, ja då är valet lätt. Jag tror att Apple lever lite farligt här, när de inte lyssnar till sina kunder (jag skrev bl a ett mail till Steve Jobs utan att få svar).

I början av januari 2003 tänkte jag att jag skulle testa Fly!2 på min PC. Jag gjorde några inlägg på Avsims diskussioneforum för Fly!2 och blev garanterad att Fly!2 funkar bra på en hyfsat snabb PC. Det visade sig dock vara ganska svårt, för att inte säga omöjligt, att få tag på Fly!2 i Sverige. Problemet är att man har lagt ner denna simulator. Det är dyrt att utveckla flygsimulatorer, och det är inte lätt att få tillbaka pengarna. Den drivande kraften bakom Fly! har varit en mycket duktig programmerare och visionär, Richard Harvey. Tyvärr dog Richard den 14/3 2003. Han har under flera år kämpat mot cancer. Detta har säkert varit en bidragande orsak till att Fly!2 gått på sparlåga och sedan lagts ned. Förhoppningsvis kan det bli med Fly!2 som med Faclon 4.0, nämligen att källkoden blir offentlig, så att utvecklingen kan fortsättas av duktiga entusiaster. Hur som helst hittade jag, efter lite letande på Internet, Fly!2 på en amerikansk nätbutik, som heter gamestop.com. Priset var nedsatt till USD 9.99. Å andra sidan gick frakt plus tull och stämpelavgifter på över 500 kr! Nåja, leverans skedde två dagar efter beställningen, så det var ju i alla fall något som var positivt.

Nu har jag testat Fly!2 under ett par månader, och jag är mycket positiv. På själva CD:n följer det med ett antal flygplan, från småflygplan till affärsjet samt några helikoptrar. De viktigaste flygplatserna i världen finns med (även ganska små sådana). Det ingår också tiotusentals navigationsradiofyrar etc. Några amerikanska flygplatser är gjorda i detalj, med taxibanor etc och även byggnader, men de flesta flygplatser i världen har bara startbanor och inget mer. På Avsim kan man sedan tanka hem mängder av gratistillbehör, både flygplan och landskap/flygplatser. En del är oerhört läckra, om man så får säga.

Det finns också ett program, med vars hjälp man själv kan göra eller förbättra landskap och flygplatser. Det heter Scenery Editor, (ingår som en del av Fly! 2) och är mycket lätt att använda. Med "drag and drop" placerar man ut färdiga byggnader etc. Man kan hos t ex Avsim.com hämta hem filer som innehåller mängder av färdiga byggnader, fordon, flygplan etc, som man sedan kan placera ut. Man ser en verklig bild av landskapet, som kan förstoras eller förminskas godtyckligt så att man precis ser hur det blir. Det finns både generella objekt (flygplatsterminaler, broar, staplade containers, hus i olika storlekar etc) men också speciella byggnader som Frihetsgudinnan, Operan i Sydney etc. Det finns också en speciell funktion så att man kan lägga ut speciella "paths" (vägar) som utvalda fordon kör. Man kan till och med bestämma att de skall stanna på vissa ställen och sedan köra vidare. På så sätt kan man göra sina favoritflygplatser synnerligen verklighetstrogna. Det finns också diverse andra tillbehörsprogram gjorda av olika personer. Ett heter Taxiway Editor. Med detta program kan man skapa flygplatser med startbanor, taxibanor etc. Det finns också program med vars hjälp man kan lägga ut radiofyrar, ILS:s etc. I och för sig kan man också skapa taxibanor etc genom att gå in i diverse datafiler, men det är ganska så svårt, och eftersom man inte ser slutresultatet, är det mycket arbete innan man får det exakt som man vill. Tredjepartsprogrammen underlättar detta oerhört. Över hela världen finns människor som arbetar med att skapa realistiska landskap, flygplatser och nya flygplan till Fly! 2 (precis som när det gäller andra flygsimulatorer). Så realismen ökar hela tiden.

Man kan också köpa till vissa, mycket välgjorda kommersiella produkter. Flera sådana hittar man på Precision Manuals (PMDG -- Precision Manuals Development Group) hemsida (se länk nedan). De har bl a en Boeing 777 (Boeings senaste passagerarplan av jumbostorlek), med otroligt realistisk instrumentering (se nedan). Dörrar kan öppnas, landställshjulen roterar när man kör på marken, tittar man in i motorerna ser man hur fläkten snurrar etc, etc. För att kunna flyga detta plan bör man lämpligen läsa manualen på ca 250 sidor. Bara att lära sig den s k FMC:n (Flight Management Computer) tar många, många timmar, precis som i verkligheten. "Well, you wanted it real, and you got it real!", som det står i manualen till Falcon 4.0.

Nedan följer ett bildgalleri. Jag har valt att göra bilderna ganska högupplösta, för att ge läsaren en känsla av vilket bildkvalitet simulatorn har (simulatorn var inställd på upplösningen 1024 x 768 när bilderna togs). Du som inte har bredband -- Förlåt!

 

Jag har precis landat med en Piper Arrow (som jag tankat ner från Avsim) på en liten flygplats i Österrike (även denna är nedladdad från Avsim)

 

Throttlekonsolen med flight management computers på PMDG:s Boeing 777. De två räknedosliknande sakerna är kaptenens och styrmannens FMC (Flight Management Computer). Där programmerar man in färddata, planvikt, etc. Datorn flyger sedan planet hela vägen från start till landning, använder själv alla tillgängliga navigeringshjälpmedel etc. Planet kan till och med landa självt. Man kan ställa in vilken ekonomifaktor man vill ha på flygningen (mest ekonomiskt ger lägst fart etc). Bara att lära sig FMC:n tar tiotals timmar, även för den som i princip kan flygnavigering etc. Displayen mellan FMC:na kallas "lower EFIS" och visar olika data om planet. Man kan få upp en sida som visar alla dörrar på planet, vilka som är öppna, vilka som är armerade etc. Man kan ta fram en sida som visar status på alla hydraulsystem ombord, etc, etc. Precis som på en riktig 777. På bilden visas översikt av bränslesystemet, med kvantitet i olika tankar, status på bränslepumpar, bränsletemperatur m m.

 

Takpanelen i samma plan. Här ställer man in luftkonditionering, belysning, bränslesystem, elsystem. Vid motorstart använder man också denna panel. Knappar och rattar är logiskt placerade och visar hur systemen är uppbyggda.

 

777:an uppställd för start på La Guardia i New York. Detta är en typisk modern "glass cockpit", där alla konventionella instrument ersatts av datorskärmar och där varje instrument presenterar massor av data.

 

PMDG:s Boeing 777 i El Al's (Israels stora flygbolag) färger strax före landning på en liten flygplats i Puerto Rico. Observera hur klaffarna är fullt ute, och hur huvudlandningsstället (med trehjulig boggie) hänger snett, precis som i verkligheten.

 

Ett av mina favoritplan i Fly!2, Piper Navajo, (finns på CD:n) under vänstersväng. Alla knappar etc fungerar. GPS och radios fungerar precis som i verkligheten. Personligen tycker jag Navajon kanske är det plan i Fly!2, som har de mest realistiska flygegenskaperna.

 

Navajons takpanel. På elinstrumentet i mitten (mellan de två knappraderna) finns två knappar. När man trycker på dessa ser man hur stor laddningsström till batteriet Navajons två generatorer ger (Navajon är tvåmotorigt och varje motor har sin egen generator)

 

Man kan scrolla så att man ser mer av panelen -- scrollar man åt höger ser man andrepilotens panel också, där vissa viktiga motorinstrument finns.

 

Navajon under cruising strax ovanför molnen. Håll med om att riktiga moln nästan ser lika verkliga ut som molnen i Fly!2!

 

Navajon under taxning en kväll på Arlanda

 

Sammanfattningsvis: Fly!2 är en utomordentlig simulator, som nästan har allt. Jag har svårt att tro att vi kommer att få en mer realistisk civilflygsimulator än Fly!2 inom överskådlig framtid. Flygkänslan i X-Plane är kanske något bättre än i Fly!2, åtminstone när det gäller vissa plan. Det fantastiska med Fly!2 är instrumentbrädan, som exakt fungerar som det riktiga planets. Motorstart etc går till precis som i verkligheten. Fly!2 kräver dock mycket av datorn. Min dator, som för ca ett år sedan var bland det värsta som då fanns, räcker inte riktigt till. Och då hör till saken att Fly!2 redan hade funnits i över ett år när den datorn var sista skriket. Det är som jag säger, flygsimulatorer fungerar som de ska ca två till tre processor- och grafikkortsgenerationer senare. Jag funderar därför på att köpa en ny dator. Väljer jag 16 färger, stänger av antialiasing (kantutjämning, som gör att taggigheten på sneda räta linajer försvinner), begränsar grafiken något och inte har en massa "custom scenery", t ex flygplatser med mängder av byggnader, fordon etc, går det ganska bra. Men vill man ha optimal grafik, ja då krävs antagligen en 3 GHz-processor och ett GeForce FX bildskärmskort.

 

Fly!2's hemsida
Precision Manuals hemsida
Avsim

Tillbaka till Flygsimulatorer