"Godhet utan vishet och utan
gränser är bara en annan
form av ondska."
(John Paterson)

"Det är synd att 99% av
journalisterna skall fördärva
förtroendet för en hel yrkeskår"
(Okänd)

"Ormar äro älskliga varelser,
om man råkar tillhöra samma
giftgrupp"
(Artur Lundkvist)

"När försiktigheten finns överallt,
finns modet ingenstans."
(den belgiske kardinalen Mercier)

"Den som gifter sig med
tidsandan blir snabbt änka."
(Goethe)

"Civiliserade är de kulturer
och individer som respekterar
andra."
(Hört på Axesskanalen)

"Det tragiska med vanligt
sunt förnuft är att det
inte är så vanligt."
(Albert Einstein)

"Halv kristendom tolereras
men föraktas.
Hel kristendom respekteras
men förföljs."
(Okänd)

Senast ändrad: 2024 02 29 13:30

Macintosh vs PC

 


Det cirkulerar alla möjliga rykten om Macintosh jämfört med PC. T o m dataansvariga på stora företag är ofta vilseledda. Nedan följer några sådana vanliga missuppfattningar:

Egentligen borde den här sidan snarare heta "Mac OS (operativsystemet på Mac) vs Windows", eftersom det mer handlar om operativsystemen än det handlar om själva hårdvaran. Men jag låter titeln stå kvar på grund av att de flesta skulle bli förvirrade av begreppet Mac OS.

Jag har egentligen ingenting emot det som i dagligt tal kallar PC, dvs en persondator med Intel- eller AMD-processor. Skillnaden hårdvarumässigt gentemot Macen är egentligen bara den att Macen är en persondator med en Motorola RISC-processor. Själva processorerna och deras kringutrustning och kopplingar (moderkort, bussar, lagringsmedia etc) finns i alla möjliga hastigheter och storlekar och grundläggande kan man nog säga att värsting-Macarna och värsting-PC:na nog är ganska så jämbördiga.

Ofta anger man klockfrekvensen som ett mått på hur snabb en processor är. Idag (juli 2002) ligger de värsta PC-processorerna på över 2 GHz och de värsta Mac-processorerna på ca 1 GHz. Klockfrekvensen är dock inte hela sanningen. Snabbheten beror också på hur många operationer som processorn utför per klockpuls. En äldre processor med högre klockfrekvens kan vara betydligt långsammare än en modernare, mer komplicerad processor, med lägre frekvens. Övanstående betyder således inte att den snabbaste PC:n är dubbelt så snabb som den snabbaste Macen. En ytterligare sak är att ett visst program eller en viss typ av beräkning kan vara optimerat för en viss processortyp. Översätter man ett program gjort för Mac till PC, kanske inte programmet utnyttjar PC-processorn maximalt, utan blir segt och vice versa. Tester visar att PC är snabbare på vissa program och vissa beräkningar, medan Macen är snabbare på andra uppgifter.

På PC kan man köra ett antal operativsystem, varav de vanligaste är OS2, Windows 95/Windows 98, Windows NT/Windows 2000/Windows XP. Den senare gruppen bygger på en helt annan kodkärna än Windows 95/98 och var från början mer avsedd för professionella användare. Det verkar dock som om XP kommer att bli det enda Windowssystemet på sikt. XP, som finns i två versioner, "home edition" och "professional", kan betraktas som en avbuggad (mer stabil) och mer användarvänlig version, eller varför inte säga förbättring, av Windows 2000. Man kan dessutom köra Linux, som är en PC-anpassad variant av UNIX. På Mac har man huvudsakligen två operativsystem att välja på, båda är Apples egna. De är Mac OS 9 (senaste varianten går under namnet Mac OS 9.2) sant Mac OS X (romersk siffra 10). Det senare systemet är Unixbaserat, vilket gör att Macens minneshantering i ett enda drag kommer att bli överlägset det mesta, plus att man nu får äkta multitasking. Att sedan UNIX är ett erkänt stabilt system gör ju inte saken sämre. Unixservrar går i åratal och hänger sig i stort sett aldrig. Användaren kommer bara att se ett gränssnitt med fönster på Macvis, men kan givetvis få fram Unixfönster om han nu behärskar Unix och vill göra saker som det vanliga systemet inte tillåter. Dessutom finns också Linux för Mac, men med tanke på att OS X bygger på UNIX, kommer detta kanske inte att vara speciellt intressant. Det har även gått att köra några andra system på Mac (bl a BeOs) men på grund av frånvaron av program för dessa är de mer eller mindre ointressanta.

Personligen anser jag att Mac OS fortfarande är något överlägset Windowsfamiljen när det gäller användarvänlighet. Varje gång jag kör Windows (vilket jag gör nästan varje dag — jag använder det på jobbet plus att jag numera också har en PC, men mer om detta senare) blir jag förvånad över hur otympligt det är i vissa avseenden. Macens svagheter ligger i minneshanteringen (hela datorn hänger sig varje gång ett program hänger sig) och när det gäller multitasking.

Orsaken till att jag har med en sida om Mac och PC är inte att jag tycker att Macen är totalt överlägsen PC (Macen har sina svagheter) utan för att jag tycker det är tragiskt att Macen nästan höll på att försvinna. Macen förtjänar ett bättre öde. Tack och lov har Macen återhämtat sig och är på väl tillbaka nu, och jag tror Max OS X kommer att visa sig vara ett riktigt lyft.

Det mest tragiska är att Macen gått dramatiskt tillbaka, inte på grund av att Windows är så oerhört överlägset Mac OS, utan på grund av skicklig marknadsföring från Microsoft etc (plus synnerligen klumpig marknadsföring från Macsidan). Ett exempel är City Stormarknad (numera Power) som påstår (påstod) sig sälja Mac och menar sig ha en Macavdelning. Jo jag tackar jag! Där står några förskrämda iMac och så finns det ett fåtal program att välja mellan (i stil med "Lasse i pannkakan" och någon uppslagsbok). Några kraftfulla tornmodeller, avancerade bildskärmar etc finns inte och inte heller joysticks och liknande. Och spel, ja som sagt "Lasse i Pannkakan" (ungefär) och "Pelle på landet" men inga flygsimulatorer och nästan inga äventyrsspel (mer än möjligen Backpacker). Om jag inget visste och kom in i en sådan affär, så skulle jag definitivt inte köpa en Mac. Det är ett underverk att (om) de överhuvudtaget sålt en enda Mac. När den okunnige köparen ser hela väggar täckta med PC-spel, joysticks och rattar etc, ja då är valet inte svårt. Tydligen är man rädd att satsa fel och kanske tycker det är tur att man inte har mer Macgrejor, eftersom den säljer så dåligt. Men orsaken till att den säljer dåligt är kanske just att man inte har några tillbehör.

Jag läste i en Mac-tidning om en person som skulle testa en butik av den här typen. Han gick in och spelade dum, och sa att han ville ha en dator speciellt lämpad för bildbehandling och desktop publishing (Macen är dominerande på detta område, de flesta annonsbyråer etc använder Mac). Trots att det stod några Macar framme drog expediten iväg till PC-hyllorna och sade att här fanns det han sökte. "Kunden" lade då till att han hade läst om FireWire-portar, och att han ville ha en dator med sådana. Till saken hör att Mac har detta som standard, medan man till sin PC måste köpa ett extrakort om man vill ha FireWire. Inte ens detta fick expediten att föreslå att en Macintosh kanske skulle vara ett bättre val. I stället nämnde han att man kunde köpa till ett extra kort för ändamålet. Hehe. Man undrar vad som skulle ha fått denna expedit att föreslå Mac. Om den expediten har sålt en enda Mac, ja då beror det inte på honom, utan på att en fullständigt fanatisk Macentusiast har kommit in i butiken, och trots att expediten i fråga försökt göra allt för att avstyra inköpet av en Mac, har kunden stått på sig.

Överallt är det nästan på samma sätt och man undrar ibland om inte talesättet "med sådana vänner behöver man inga fiender" är tillämpligt på många återförsäljare för Mac.

Vissa databutikers hyllor kanske antyder att antalet Macspel (och även -program) är mycket begränsat. Faktum är dock att det finns mängder med spel (och program) till Mac. Många mycket bra flygsimulatorer (se mina sidor om flygsimulatorer) och även joysticks, pedaler och throttle (gasreglage för flygplan). Tyvärr har en del tillverkare slutat att göra versioner för Mac, eftersom de tycker att det inte lönar sig. Det positiva är att Macen, i och med att den nu har USB-anslutningar, kan använda de modernaste tillbehören till PC.

Även Apple själva har gjort grova misstag. De har ibland retat upp användarna genom att inte ta deras synpunkter på allvar. Under en period skickade de med en helt värdelös mus till alla Macar. Den såg ut som en puck ungefär. De flesta ogillade den intensivt (jag var en av dessa), men Apple kunde inte erkänna att det var något fel på deras mus. Så småningom ändrade de sig, och har numera en betydligt vettigare mus (fast de har aldrig erkänt att de hade fel). Det allvarligaste misstaget Apple gjort, enligt min mening, är att de inte tillåtit kloner, dvs tillåtit andra att tillverka datorer för Mac OS. Under en kort period gjorde man detta, men ändrade sig återigen. Hade man tillåtit kloner, hade priserna på Mac varit betydligt mer konkurrenskraftiga än vad de är idag, och Mac OS hade säkert haft en mycket större marknadsandel.

Avsikten med min sida är således inte att skåpa ut PC utan att visa att Mac är ett vettigt alternativ som har många fördelar. Man brukar säga att en bra vara säljer sig själv. Fel! Skicklig marknadsföring kan sälja vad som helst! Bill Gates torde vara den skickligaste försäljaren i världen (men hans metoder är inte alltid de mest sympatiska)!

De punkter jag räknar upp nedan, cirkulerar friskt bland PC-användare och är några orsaker till varför så många fått för sig att det vore bortkastat att satsa på Mac. En del argument är kanske lite gamla (idag = sommaren år 2002), t ex jämförelsen mellan PC och Mac G3. Numera har vi Mac G4, men tester har visat att även den är fullt jämbördig med PC (och definitivt inte långsammare generellt sett). Grundläggande tror jag nedanstående punkter ändå avspeglar verkligheten även idag.

PC är mycket snabbare än Macintosh. Detta är helt fel!. Enligt tidskriften BYTEmarks allmänt erkända testmetod har Power Macintosh G3 med 266 eller 300 MHZ (i Apples mellanprisklass) visat sig vara upp till dubbelt så snabb på vissa typer av operationer som 400 MHz PC-datorer. Detta visas av t ex följande mätning:

Nu gäller ju ovanstående mätning en viss specifik operation. I andra avseenden är säkert PC:n snabbare än Macen. Sanningen är i alla fall att de snabbaste Macdatorerna är lika snabba som de snabbaste PC-datorerna!

Macintosh' operativsystem är sämre och mer instabilt än Windows. Fel! Många tester visar att det är precis tvärtom. De flesta som både kan Mac och PC föredrar Mac. Windows, och då även Windows 98, är betydligt bökigare att använda än Macens operativsystem (de senaste heter Mac OS 9.2 och Mac OS X 10.1). När det gäller stabiliteten så är många Windowsversioner ökända för sin benägenhet att krascha. När t ex Bill Gates skulle demonstrera Windows 98 för en stor publik, kraschade hela systemet. I ärlighetens namn måste erkännas att Windows XP verkar vara synnerligen stabilt. Så det råder nog ingen tvekan om att XP är en värdig konkurrent till Mac OS.

Macen är mycket dyrare än PC:n. Det kanske var sant en gång i tiden. men idag stämmer det inte! I Macen har t ex alltid ingått relativt kraftfulla ljudkort, nätverk etc, vilket inte varit fallet för PC. Numera ingår t ex DVD-brännare, GForce 4 grafikkort och EtherNetkort i alla Macar av tornmodell. Man måste således se vad man får för pengarna. Idag kan man nog säga att Mac och PC har ungefär samma kostnadsläge, kanske något till PC:ns fördel.

Det finns nästan inga program för Macintosh. Det är sant att inom vissa specialområden finns program som bara kan köras på PC. Å andra sidan finns exempel på motsatsen. När det gäller "vanliga" program; ordbehandling, bildredigering, kalkyl, publishing, matematik, databaser, bokföring mm finns det mer program för Macen än vad en normal människa hinner använda under hela sitt liv. Om du inte tror mig kolla t ex på SUNET's Macsida!

Det går inte att köra Mac och PC tillsammans i ett nätverk. Fel! Det går mycket bra att integrera Macdatorer i PC-nätverk. Eftersom jag själv numera har både Mac och PC har jag kopplat ihop mina två datorer i ett nätverk via en router, så att jag kan köra Internet från båda. Genom ett program som heter Dave har jag obegränsade möjligheter att utbyta filer, dela på skrivare etc, etc. Dessutom kan alla Macar läsa PC-disketter och öppna PC-filer, och med hjälp av relativt billiga emulatorer köra alla PC-program. Jag har själv en sådan emulator (Virtual PC) så jag vet vad jag talar om. PC-datorer kan däremot inte hantera Mac-disketter och Mac-filer utan att man installerar specialprogram. Mac-program går visserligen att köra på PC med hjälp av emulatorer (påstås det), men jag har aldrig sett något sådant emulatorprogram med mina egna ögon. Men även om Mac-program går att köra på PC, så tvivlar jag på att dessa emulatorer verkligen till fullo emulerar Mac OS. Virtual PC innebär att man installerar Windows 98 (eller vilken version man nu vill ha) från original-CD:n på sin Mac-hårddisk. Enda skillnaden mot att köra en riktig PC är att det gå långsammare (om man inte har en väldigt kraftfull Mac).

Macintosh fungerar mycket sämre på Internet än vad PC gör. Fel! Mycket, som nästan kan betraktas som internetstandard kommer i själva verket från Apple, t ex Quick Time. Macen är lika lätt att surfa med som PC:n.

De flesta som köper Macintosh gör det för att de är medvetna om fördelarna. De flesta som skaffar PC gör det eftersom alla andra gör det. Dessutom har PC-förespråkarna lurat i människor att Macen håller på att dö ut. Skall man vara lite elak kan man säga att Windows från början bara var ett ganska dåligt plagiat av Macens operativsystem (jag minns hur en del PC-användare hånskrattade åt Macens papperskorg och ikoner i slutet av 80-talet, men det visade sig vara ett vinnande koncept och tvingade till slut Bill Gates att plagiera Mac OS). Till skillnad från Windows så genererar Macens operativsystem och program inga mystiska filer som läggs här och där på hårddisken och som inte får tas bort om man vill undvika oförklarliga fel. På en Mac har man full kontroll över sin dator. Man vet vad alla filer är till för. Dessutom finns det mycket få Macintoshvirus, varav de flesta är harmlösa.

PS. Jag är inte så fanatisk som du kanske tror efter att ha läst denna sida. Jag tycker dock det är tragiskt att vissa PC-fanatiker sprider ut falska rykten om Macintosh. Detta har tyvärr drabbat Macen hårt. T ex så är det ytterst få anställda som erbjuds att köpa Mac genom det företag där de arbetar. Först efter upprepade påstötningar har man fått möjlighet att välja Macen som alternativ. På vissa företag har det t o m gått så långt att dataansvarig vägrat att  ta in anbud på Macdatorer. Oavsett vad man tycker, är nog de flesta seriösa bedömare överens om att det vore olyckligt om Macen försvann från marknaden. Även Microsoft själva har den inställningen.

Hos Windows NT-familjen (NT/2000/XP) finns en stor nackdel. Enligt en god vän, som arbetar med NT (och som hör till de som fått ytterligare gråa hår av detta skäl), så måste man installera om alla program om man gör en ominstallation av systemet, något som kan kräva dagars heltidsarbete på en avancerad dator med många installerade program.

På Macen så kan jag ha en kopia av operativsystemet sparat på en annan hårddisk eller på en CD. Pajar mitt operativsystem startar jag bara datorn med en CD-skiva och kopierar över hela operativsystemet till den ordinarie hårddisken. Sedan är det bara att starta om datorn och allt är som förut. Har jag kopierat hela systemfoldern så finns alla inställningar och extensions etc med, så jag kan omedelbart köra alla program, komma ut på Internet etc. Oerhört smidigt! Ännu smidigare är att ha (om hårddisken räcker till) en kopia av operativsystemet på den ordinarie hårddisken. Drar man ut den s k "Findern" (användargränssnittet, som består av en fil) ur reservsystemfoldern så betraktar inte Mac OS denna som ett system (man kan ju inte ha två system samtidigt). Pajar systemet, eller börjar bete sig konstigt, drar jag ut Findern ur den ordinarie systemfoldern och sedan drar jag in Findern i reservsystemfoldern. Efter omstart funkar allt som vanligt och det är bara att slänga det defekta systemet. Det hela tog 5 minuter! DS.

Hehe, nu måste jag erkänna en sak, som jag redan antytt ovan. Jag har faktiskt gått och köpt mig en PC. Mina vänner är alldeles knäckta. All trygghet har försvunnit ur deras liv säger dom. Världen är inte som förr längre. Men livet måste gå vidare. För den intresserade kan jag nämna att min PC har en AMD Athlon XP1900+ processor, mycket avancerat moderkort, 1 Gb RAM, GForce 3 Ti 500 grafikkort och en del andra finesser. Jag har valt Windows XP home edition, engelsk version (jag kommer aldrig mer att köpa en svensk version av något operativsystem, eftersom man får vänta i evigheter på uppgraderingar). Varför har jag då köpt den? Är jag inte nöjd med Mac, trots vad jag skriver ovan? Jo, jag är nöjd med min Mac, och kommer att fortsätta att använda den för mina "normala" uppgifter; Internet, e-mail, skriva artiklar, betala mina räkningar, scanna bilder etc, etc. Jag har ju programvaror för massor med pengar och kan inte bara gå över till PC (vilket jag inte heller vill). Det finns bara en orsak till att jag köpt PC, och det är att jag gillar flygsimulatorer. Och där finns mycket mer för PC, både när det gäller mjuk- och hårdvara. Jag är mycket nöjd med min PC. Windows XP är ytterst stabilt, och jag har inte haft många kraschar på de 5 månader jag nu haft min PC. Jag tycker dock att rent användarmässigt har XP vissa nackdelar. Dels är det för mycket färglada blaffor överallt. Men de kan man ta bort, vilket jag gjort. Men när man kopierar filer mellan olika mappar känns det mer bökigt än på en Mac. Hela skärmen är täckt av fönster, som är i vägen för varandra, på ett sätt som det inte är på en Mac. En enorm fördel hos XP är att man kan återställa systemet till ett tidigare läge. Skall jag installera något som jag är tveksam inför, kan jag definiera en s k återställningspunkt (datum, klockslag). Sedan installerar jag det nya programmet. Om nu datorn börjar bete sig underligt, kan jag välja att återställa systemet till som det var innan den nya installationen gjordes. Och det är mycket bra. I Mac OS 9 kan man också göra detta ganska enkelt, även om det inte finns som en speciell funktion. Det är bara att ta en kopia på systemmappen, och dra ut en viss fil ur denna, vilket jag beskriver ovan (alternativt så har man redan en kopia av denna mapp). Beter sig datorn konstigt är det bara att gå över till kopian av systemmappen och slänga originalet.

Hur som helst så är jag mycket nöjd med min PC, och framför allt att den ger mig möjlighet att köra de flygsimulatorer jag i åratal längtat efter att få köra.

Tillbaka till kontroversiella sidan.

© Krister Renard